VALHE: KASVOMASKEILLA PYSÄYTETÄÄN EPIDEMIA

FAKTA: MISSÄÄN MAASSA MASKEISTA EI OLE NÄHTY HYÖTYÄ

Useissa maissa viranomaiset ovat määränneet kansalaiset pitämään kasvomaskeja koronaepidemian pysäyttämiseksi. Tiukimmissa maissa edellytetään kasvomaskin käyttöä paitsi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä myös ulkotiloissa. Rangaistukset maskin käyttämättä jättämisestä vaihtelevat maittain, ja paitsi viranomaisten rangaistuksia, maskin käyttäminen tai sen käyttämättömyys ovat aiheuttaneet ”katuraivokohtauksia”, joita ainakin USA:ssa ratkotaan ikävän usein asein.

Suomalainen jättitiedosto FIN Unmasked 2021 kasvomaskien hyödyistä ja haitoista on loppupäätelmissään armoton: Maskisuositukset väestössä ovat byrokraattinen nollapäätös. Jos täysi sairaalan suojavaatetus kontrolloidussa ympäristössä ei takaa suojaa koronavirukselta ammattilaisten käsissä, pelkkä kasvosuojain on muualla pelkkä koristeliina.

Swiss Policy Researchín englanninkielisessä yhteenvedossa käydään läpi suuri joukko kasvomaskeihin liittyviä tutkimuksia ja lopputulos on sama: ainakaan suuren yleisön käyttämistä maskeista ei näytä olevan hyötyä. Ammattilaisten FFP2 ja FFP3- maskeista on jonkin verran hyötyä, mutta heidänkään maskinsa ja täysi suojavarustus ei ole kyennyt pysäyttämään sairaaloissa silloin tällöin leviäviä koronatartuntojen ryppäitä. Sivuilla näytetään monen maan epidemiologisista tilastoista viranomaismääräyksinä annettujen maskipakkojen hyödyttömyys.

FIN Unmasked 2021 https://zenodo.org/record/5140185

Linkki: Are Face Masks Effective? The Evidence

Linkki: Maskit Hyödyt vs. haitat – Rauli Mäkelä Tässä videossa esitellään yllä mainittua tiedettä ja kerrataan Suomen maskisuosituksien surkuhupaisaa historiaa.

Uudet koronatartunnat Ranskassa vuonna 2020
Uudet koronatartunnat neljässä eri USA:n osavaltiossa.